Een paal op betonpoer bevestigen is iets wat je onder meer zal moeten (of in ieder geval zal willen) doen bij de realisatie van een overkapping of een pergola. Door gebruik te maken van een betonpoer zorg je voor een stevige basis waar vervolgens de paal op kan worden bevestigd. Dit brengt verschillende voordelen met zich mee. Niet alleen wordt op deze manier immers voorkomen dat de paal gaat zakken, daarnaast zal de poer ook een stukje boven de grond uit blijven steken. Dit zorgt ervoor dat er geen vocht kan doordringen tot in het hout, waardoor de levensduur van de paal aanzienlijk wordt verlengd. Wil je graag ontdekken hoe je hiervoor precies te werk moet gaan? Dat kan door middel van de informatie die je aantreft hier op deze pagina.
Wat zijn de benodigdheden waarover je moet beschikken?
Voor een paal op betonpoer bevestigen zijn er uiteraard verschillende zaken waar je behoefte aan hebt. Hetgeen waar je absoluut over moet beschikken zijn de onderstaande zaken:
- Betonpoeren;
- Snelbeton;
- Funderingstegels;
- Een waterpas;
- Een schop.
Voor welke funderingstegels je gaat kiezen is uiteraard aan jou om te beslissen. Een voorbeeld van een mogelijkheid voor een paal op betonpoer bevestigen waarover je beschikt is het kopen van betontegels van bijvoorbeeld 30x30 centimeter. Bekijk even grondig welke verschillende opties er op dit vlak allemaal voor handen zijn. Ook wat de afmetingen van betonpoeren betreft heb je uiteraard verschillende opties. Zo kan je kiezen voor een betonpoer van 10x10 cm, een betonpoer van 15x15 cm, een betonpoer van 20x20 cm of een betonpoer van 12x12 cm. Ook is het zeker geen overbodige luxe om onze hoogteverstelling betonpoeren te ontdekken en jezelf in te lezen in de draagkracht van een betonpoer. Wanneer je tot slot nog een keuze maakt voor de juist kleur, zoals een betonpoer in het antraciet, weet je zeker dat je vol vertrouwen aan de slag kunt gaan.
Hoe ga je precies te werk voor het plaatsen van een betonpoer?
Voordat er kan worden overgegaan tot het plaatsen van een paal op betonpoer moeten uiteraard eerst de betonpoeren zelf worden geplaatst. Op deze pagina gaan we je stap voor stap aangeven hoe je hiervoor te werk kunt gaan. Dit handige stappenplan zal er dan ook voor zorgen dat je op dit vlak alvast geen fouten zult maken.
- Graaf een gat op de locatie waar je de betonpoer wenst te plaatsen;
- Plaats de betonpoer in het gat (op de voorziene funderingstegel);
- Giet het gat vol met snelbeton en water;
- Geef het cement de tijd om goed uit te harden.
Wanneer je de bovenstaande stappen heeft doorlopen zal je kunnen vaststellen dat de betonpoer nu stevig staat. Vervolgens is het dus perfect mogelijk om de paal op de betonpoer te bevestigen. Houdt er tijdens het uitvoeren van dit stappenplan wel rekening mee dat het gat niet te diep mag zijn. De betonpoer dient dan ook nog een stukje boven de grond uit te komen. Heb je het bovenstaande stappenplan gevolgd en afgerond? Dan kunnen we aan de slag gaan met de volgende stap, namelijk de paal op betonpoer bevestigen.
Hoe een paal op betonpoer bevestigen?
Op het ogenblik dat de betonpoer is geplaatst wordt het tijd om de paal op betonpoer te bevestigen. Belangrijk om rekening mee te houden is dat er een paal is vereist die beschikt over een inkeping aan de onderkant. Deze kan door jezelf eenvoudig in de paal worden geboord. Hiervoor dien je gebruik te maken van een zogenaamde slangenboor.
Het draadeind dient in de poer te blijven zitten, terwijl het verstelplaatje met de bijbehorende schroeven vast moet worden gezet op de paal. In het midden van het plaatje bevindt zich een gat. Hierdoor kan draadeind straks in de paal worden geplaatst. Op het moment dat het verstelplaatje vastzit moet je de bijbehorende moer op het draadeind vastdraaien. Dit uiteraard tot op het moment dat je deze op de betonpoer aansluit.
Een paal op betonpoer bevestigen hoeft dus eigenlijk helemaal niet zo moeilijk te zijn. Met bovenstaande kom je reeds een heel eind. Toch ben je nog niet helemaal klaar. Daarnaast is het namelijk zo dat je nu de inkeping moet vullen met bruislijm. Vervolgens plaats je de paal met de inkeping over het draadeind. De bruislijm fixeert de paal rondom het draadeind waardoor je over een stabiele staander als basis beschikt voor bijvoorbeeld een schuur of voor een overkapping.
Versteviging door middel van een panlat
De paal op betonpoer bevestigen is ondertussen alvast gelukt. Er is echter meer. Je doet er namelijk goed aan om deze te verstevigen door middel van een panlat. Omwille van het feit dat de palen nog los staan is het namelijk zo dat er altijd nog een risico is dat ze iets of wat scheef zullen komen te staan. Vooral de wind kan op dit vlak een niet onbelangrijke spelbreker zijn. Wil je de paal graag vastzetten op het ogenblik dat deze goed is komen te staan? Dan kan dat met behulp van een eenvoudige panlat. Uiteraard dien je deze in een latere fase te verwijderen.
Extra interessante tips om rekening mee te houden
De informatie welke je tot dusver heeft gekregen op deze pagina zal je ongetwijfeld helpen bij een paal op betonpoer bevestigen. Dit gezegd hebbende is het zo dat er nog verschillende extra belangrijke tips zijn waar je aandacht aan kunt besteden.
Stel je vast dat er sprake is van afschot in de grond of het straatwerk waar je de betonpoeren in gaat plaatsen? In dat geval is het van belang om grondig te controleren welke poer er als eerste dient te worden geplaatst. Dit is noodzakelijk omdat je uiteraard altijd goed moet uitkomen met de hoogte van de andere betonpoeren.
De plaatsing van een betonpoer hoeft in de praktijk eigenlijk niet zo moeilijk te zijn. Dit gezegd hebbende kan enige hulp wel welkom zijn. Voor betonpoeren geldt immers dat ze best behoorlijk zwaar zijn. Bij een paal op betonpoer bevestigen kan een paar extra handen ook best prettig zijn.