Wil je graag opsluitbanden als fundering gebruiken? Dan zijn er een aantal zaken waar je bij stil zal willen blijven staan. Wanneer je deze keuze maakt dien je er bijvoorbeeld aandacht aan te besteden dat deze opsluit- of betonbanden zeer nauwkeurig geplaatst dienen te worden. Daarnaast is er ook altijd een stabiele zandlaag vereist. Ben je eveneens benieuwd naar alle aandachtspunten waar je bij stil moet blijven staan tijdens het plaatsen van opsluitbanden als fundering? Dan zal de informatie op deze pagina je beslist verder helpen.
Wat zijn opsluitbanden?
Voordat we dieper ingaan op het onderwerp opsluitbanden als fundering kan het de moeite waard zijn om even van dichterbij te gaan bekijken wat betonbanden of deze trottoirbanden precies zijn. Het gaat hierbij eigenlijk om betonnen balken die beschikken over een lengte van doorgaans één meter. De dikte van deze banden kan behoorlijk variëren, namelijk van 5 tot 15 centimeter. Niet alleen de dikte, maar ook de hoogte van de opsluitbanden kan aanzienlijk verschillen. Deze varieert dan ook van 15 tot 40 centimeter.
In de praktijk kunnen we vaststellen dat betonbanden voornamelijk worden gebruikt binnen de stratenmakerij. In dit geval zorgen ze voor het opsluiten van het straatwerk. Zo wordt voorkomen dat er op termijn kieren en gaten kunnen ontstaan. Bovendien is het ook nog eens zo dat deze banden voorkomen dat de tegels gaan verschuiven of verzakken. Op deze pagina gaan we het natuurlijk echter voornamelijk hebben over het gebruik van opsluitbanden als fundering. Toch kan het interessant zijn om ook de andere toepassingen van deze opsluitbanden te kennen.
Het gebruik van opsluitbanden als fundering
Indien er sprake is van een stabiele ondergrond is het mogelijk om betonbanden te gebruiken als fundering voor houtskeletbouw. Een voorbeeld van zo'n stabiele ondergrond is een aangetrilde zandlaag. Opsluitbanden als fundering worden in de praktijk zeer vaak gebruikt samen met betonpoeren. In dit geval worden de palen ondersteund door verstelbare betonpoeren. De wanden worden op hun beurt ondersteund door de banden. Het betreft hier een uitermate voordelige en bovendien ook efficiënte oplossing voor het realiseren van een solide fundering.
De fundering die wordt gerealiseerd door middel van betonbanden kan dienst doen voor kleine en lichte houtskeletbouw. Bovendien is het zo dat de bandenfundering ook functioneert als waterslag. Dit zorgt ervoor dat wordt voorkomen dat water tot in het huisje kan stromen.
Nauwkeurige plaatsing van opsluitbanden die dienen als fundering
Wil je gebruikmaken van opsluitbanden in je tuin als fundering? Dan dien je er rekening mee te houden dat een nauwkeurige plaatsing absoluut is vereist. Bovendien moet er ook sprake zijn van een dikke, stabiele zandlaag. Is dat niet het geval? Dan kan er sprake zijn van een ongelijkmatige verzakking. De zandlaag moet in eerste instantie grondig worden verdicht. Daarna moeten de maten van bijvoorbeeld het tuinhuis worden uitgezet. Deze maten zullen duidelijk maken waar de banden precies moeten worden geplaatst.
Op het ogenblik dat de lijnen zijn uitgezet wordt het zand uitgegraven op de plaats waar de banden zullen komen. De diepte van de geul die wordt gegraven moet minder hoog zijn dan de hoogte waar de band over beschikt. Het plaatsen van de opsluitbanden zal vervolgens gebeuren door middel van een bandentang. Deze opsluitbanden worden langs de lijn geplaatst. Aan beide zijden van de band zal de geul worden opgevuld met zand. Op deze manier wordt er (extra) stabiliteit gerealiseerd voor de band.
Wanneer bovenstaande is uitgevoerd zullen de wanden worden geplaatst op de opsluitbanden. Vervolgens zal de bevestiging worden voldaan met behulp van slagpluggen. Op de hoekstukken van de opsluitbanden is het mogelijk om gebruik te maken van betonpoeren om de palen te bevestigen. Vergeet daarnaast ook niet na te denken over een bijpassende kleur van de opsluitbanden. Binnen ons assortiment kan je onder andere terecht voor zwarte opsluitbanden, grijze opsluitbanden of opsluitbanden in de kleur antraciet.
De voor- en nadelen van een fundering van opsluitbanden
Opsluitbanden als fundering gebruiken brengt verschillende voordelen met zich mee. Er is echter ook één nadeel aan verbonden. We gaan zowel de voor- als nadelen hier nog even voor je bespreken. Wanneer je de keuze maakt om gebruik te maken van opsluitbanden voor het realiseren van een fundering kan je er bijvoorbeeld op rekenen dat je over een voordelige oplossing beschikt. Daarnaast is het ook zo dat betonbanden of opsluitbanden vrij eenvoudig te plaatsen zijn. Het realiseren van een fundering wordt op deze manier dan ook niet alleen goedkoper, maar ook eenvoudiger gemaakt.
Voor het realiseren van een solide fundering kan er in de praktijk soms behoefte zijn aan zware machines. Dit brengt zowel praktische als financiële nadelen met zich mee. Bij het gebruik van opsluitbanden als fundering is dit niet van toepassing. Is er dan helemaal geen sprake van een nadeel? Toch wel. Het is namelijk zo dat je enkel en alleen gebruik kunt maken van dit type van fundering voor kleine(re) en lichte(re) constructies. Wanneer je hier rekening mee houdt en wanneer de situatie zich hiertoe leent is er verder eigenlijk geen enkele reden om niet te kiezen voor het gebruikmaken van betonbanden voor het realiseren van jouw fundering, in tegendeel.
Een solide fundering realiseren voor een lichte constructie
De informatie die staat aangegeven hier op deze pagina heeft onderhand wel duidelijk gemaakt dat er heel wat interessante voordelen zijn verbonden aan het gebruik van opsluitbanden als fundering. Je moet er in principe alleen maar rekening mee houden dat deze oplossing vooral geschikt is voor lichtere constructies. Ben je je daarvan bewust en ben je van mening dat opsluitbanden voor jouw situatie de beste keuze zijn voor het realiseren van een solide fundament voor jouw bouwwerk? Aarzel dan niet langer en maak gebruik van opsluitbanden als fundering voor het bouwwerk dat je graag zou willen realiseren.