Wil je graag een betonnen plantenbak maken? Dat kan zomaar een uitstekende keuze zijn. Er zijn dan ook aan het realiseren van een plantenbak van beton verschillende interessante voordelen verbonden. Allereerst past een dergelijke plantenbak in elke tuin. Daarnaast zal je ook kunnen vaststellen dat deze plantenbakken zich kenmerken door een uitstekende levensduur. Als klap op de vuurpijl is het voor handige doe-het-zelvers ook nog eens zonder probleem mogelijk om helemaal zelf een dergelijke plantenbak te kunnen maken. Zou je ook graag ontdekken hoe je daarvoor precies te werk moet gaan? Dat is mogelijk middels de onderstaande informatie!
Waarom een betonnen plantenbak maken?
Een betonnen plantenbak maken brengt zoals je in de inleiding reeds hebt kunnen lezen een aantal interessante voordelen met zich mee. Wanneer je ervoor kiest om een eenvoudige plantenbak gemaakt van bijvoorbeeld een hard plastic te kopen zal je kunnen vaststellen dat deze wellicht slechts over een zeer beperkte levensduur zal beschikken. Dat is natuurlijk niet hetgeen dat je wenst. Het liefst van allemaal zou je dan ook willen investeren in een duurzame plantenbak waar je heel wat jaren genot van zal ondervinden. Een betonnen plantenbak maken kan dat zeker voor je realiseren. Je kan bij dit type van plantenbak dan ook rekenen op de voordelen zoals hieronder voor je op een rijtje gezet.
- Betonnen plantenbakken staan mooi zowel binnen als buiten;
- Zelf een betonnen plantenbak maken hoeft geen probleem te zijn;
- Je kan deze plantenbakken volledig naar eigen inzicht afwerken;
- Plantenbakken gemaakt van beton staan bekend om hun uitstekende levensduur.
Bovenstaande voordelen zorgen dat heel wat doe-het-zelvers ervoor kiezen om een betonnen plantenbak te maken. Ben je ook van plan om dat te doen, maar wil je graag precies weten waar je allemaal rekening mee moet houden? Lees dan vooral even snel verder. Liever op een eenvoudigere wijze aan de slag gaan? Bekijk dan eens de mogelijkheden van een stapelblokken plantenbak.
Wat heb je nodig?
Ga je een betonnen plantenbak maken? Dan dien je uiteraard ook aandacht te besteden aan enkele voorbereidende werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd. In eerste instantie zijn er verschillende benodigdheden waar je over dient te beschikken. Het gaat hierbij om het volgende:
- Beton en smeermiddel;
- Speciale werkhandschoenen;
- Een karton voor het maken van een mal;
- Een emmer of een kruiwagen;
- Gebroken glas, kralen van glas en/of steentjes en schelpen;
- Een plastic folie of een zak.
Heb je alle verschillende benodigdheden zoals hierboven aangegeven in huis gehaald? Dan zal je kunnen vaststellen dat je kan beginnen met een betonnen plantenbak maken.
Een mal maken, het eerste wat je moet doen
Voor een betonnen plantenbak maken dien je in eerste instantie een binnen en een buiten mal te maken. Deze moeten allebei over dezelfde vorm beschikken, maar de afmetingen moeten uiteraard verschillend zijn. De kleinere vorm dient immers te passen in de grotere vorm. Er moet in de praktijk sprake zijn van een verschil van ongeveer 5 centimeter.
Deze ruimte wordt vervolgens gevuld met beton waarmee de dikte van de plantenbak kan worden gevormd. Wil je graag een hoge plantenbak maken van beton? Dan moet er sprake zijn van een dikte van ten minste 7,5 centimeter. Je kan de mallen ambachtelijk maken, bijvoorbeeld van beton. Voor het extra versieren is het mogelijk om gebruik te maken van verschillende materialen zoals bijvoorbeeld glas, kunststof, karton, een roestvrijstaal of polystyreen.
Waarvoor heb je het smeermiddel nodig?
Waarom heb je bij een betonnen plantenbak maken precies behoeften aan smeermiddel? Zeer eenvoudig, dit wordt aangeraden om de binnenkant van de mal die in contact komt met het beton een beetje in te smeren met behulp van een zogenaamde paraffineolie, zonnebloemolie of bijvoorbeeld een smeermiddel. Dit zorgt ervoor dat het eenvoudiger wordt om de betonnen bloembakken uit de mal te kunnen halen. Heb je ervoor gekozen om gebruik te maken van een mal van glas? In dat geval kan het smeermiddel voorkomen dat het glas breekt op het ogenblik dat deze uit de pot wordt gehaald.
Bescherm jouw handen tijdens een plantenbak van beton maken
Tijdens een betonnen plantenbak maken spreekt het voor zich dat je jouw handen altijd dient te beschermen. Dit is niet in het minst belangrijk gedurende het zogenaamde mengproces. Het beschermen van jouw handen doe je bij voorkeur door gebruik te maken van speciale werkhandschoenen. Voor het mengen van de betonmassa maak je gebruik van een emmer of van een kruiwagen bij grotere hoeveelheden. Giet het beton in de vorm en blijf vooral roeren. De correcte verhouding waar gebruik van moet worden gemaakt op vlak van water en beton is terug te vinden op de verpakking van het betonmengsel.
Hoe verloopt het betonstorten?
Eén van de laatste fasen die deel uitmaakt van het proces voor een betonnen plantenbak maken heeft te maken met het storten van het beton. Je dient het mengsel langzaam en gelijkmatig op de bodem van de buitenste vorm te gieten. Dit zorgt ervoor dat de bodem van de betonnen pot kan worden gemaakt. Vervolgens dien je ook steentjes aan het beton toe te voegen voor het creëren van een extra structuur en stevigheid.
Houdt er rekening mee dat de plantenbak die je hebt gegoten nog zeker twee dagen de tijd moet hebben om te drogen. Het vloeibare beton kan met behulp van een spatel over de wanden van de mal worden verdeeld. Zorg er steeds voor dat de wanden over de juiste dikte beschikken. Houd je rekening met de aangehaalde werkwijze en tips op deze pagina? Dan zal je kunnen vaststellen dat een betonnen plantenbak maken helemaal niet zo lastig hoeft te zijn.