Een ankerplaat beton wordt toegepast op het moment dat een staalconstructie aan een betonstructuur moet worden verankerd. Dit gebeurt op basis van een gelaste verbinding. Ankerplaten worden in de meeste gevallen gebruikt in combinatie met een ankerstang en kunnen breed toegepast worden op het gebied van grondkerende constructies. De ankerstang wordt bevestigd aan de ankerplaat beton en de plaat blijft in dezelfde positie door tegenwerkende gronddruk. Ankerplaten zijn ontworpen als een soort tegengewicht voor een damwand of andere grondkerende constructies. Binnen het assortiment van Betondingen kan je terecht voor de aanschaf van ankerplaten in verschillende afmetingen. Bekijk ons complete aanbod hierboven of lees verder voor meer informatie over deze betonelementen van Betondingen.
Wat zijn ankerplaten precies?
De ankerplaten in ons assortiment zijn gemaakt van beton. De platen worden voornamelijk toegepast bij het aanleggen van damwanden en/of walbeschoeiing. Door de oppervlakte en de massa van de ankerplaat zijn deze platen een uitstekende oplossing als tegengewicht voor grondverankering van grondkerende constructies. Door de toepassing van een ankerplaat beton ben je verzekerd van een goede verankering in de betonconstructie. De ankerplaten in ons assortiment zijn leverbaar in de volgende maten: 60x60x10, 80x80x10, 100x100x10. De platen zijn gemaakt van zelfverdichtend beton en beschikken over een enkele wapening van rond de 6mm.
De plaatsing van een ankerplaat beton
Bij een bouwconstructie wordt de positie van de ankerplaten aangegeven op de ontwerptekeningen. Het is belangrijk dat een ankerplaat beton zo wordt bevestigd dat ze tijdens het gieten niet verplaatst kunnen worden. Ankerplaten kunnen op wapening of op de bekisting worden bevestigd door spijkers, lijm, schroeven, klemmen of magneten. Echter zijn de ankerplaten binnen het assortiment van Betondingen voorzien van sparingen voor eenvoudige bevestiging.
Wij raden het af om kopbouten en ankers te buigen of door te snijden om de ankerplaat beton in de wapening te laten passen. Op het moment dat je de ankers buigt of snijdt worden de trekcapaciteit en het momentum van ankerplaten verminderd, doordat de betonkegel kleiner wordt. Tijdens het betonneren is het belangrijk om de positie van de ankerplaat te controleren. Door strakke toleranties aan te houden, wordt het risico verkleind dat het beton tijdens het betonneren het oppervlak van de ankerplaat bedekt.
Tijdens het gieten van het beton is het belangrijk dat de valhoogte van het beton zo laag mogelijk wordt gehouden. Dit zorgt ervoor dat de massa gelijk blijft en de ankerplaat beton niet wordt blootgesteld aan grote aandrijvende krachten. Er moet veel aandacht besteedt worden aan het gieten en het verdichten om ervoor te zorgen dat de positie van de ankerplaten ongewijzigd blijft.
Het beton onder de ankers en de basisplaat moet goed worden verdicht. Vooral grotere horizontale ankerplaten moeten worden voorzien van luchtgaten om voldoende verdichting onder het plaatoppervlak mogelijk te maken. Pas op het moment dat het beton is uitgehard en de ontwerpsterkte heeft bereikt kan de ankerplaat beton belast worden.
Bestel eenvoudig bij Betondingen
Een ankerplaat beton bestel je eenvoudig via de webwinkel van Betondingen. Het enige wat je hoeft te doen is de ankerplaat die je wenst te bestellen in je winkelwagen te plaatsen, je adresgegevens in te vullen en vervolgens af te rekenen via één van de beschikbare betaalmethodes. Zodra wij de bestelling hebben ontvangen gaan wij direct aan de slag met de verwerking van de bestelling.
Contact opnemen
Het is natuurlijk altijd mogelijk dat je vragen hebt over de ankerplaten in ons assortiment. Twijfel in dat geval niet om contact met ons op te nemen. Wij zijn telefonisch bereikbaar via +32 78 - 482 084 of stuur een e-mail met uw vraag naar [email protected]. Wij voorzien je graag van meer informatie of van advies op maat over de ankerplaat beton in ons assortiment.